1/25/2009

Mis on kulla väärtus tulevikus?

Depressiooni ajal, mil pajud meist nuputavad, mille eest maksta järgmist koduaenu tagasimakset ning palvetavad, et nende töökoht säiliks on rääkimine vaba raha paigutamisest justkui näkku irvitamine. Kuid mitte alati ei tähenda investeerimisele mõtlemine kriisi ajal ülearuste rahaliste vahendite olemasolu, vaid muutunud suhtumist rahasse. Senised arusaamad kinnisvarasse investeerimise mõttekusse ja suurettevõtete aktsiate võidukäiku on ümber lükatud. Kuid ometigi peab ju olema midagi kindlat ja konservatiivset - midagi mitte nii kiire tõusuga kui eelmainitud, mis annaks inimestele tunde, et nende kasvõi vähene raha ei lähe hapuks ja mis oleks püsivam kui raha ise.


Kuld!?! ...uus kuum teema, mis tekitab vastakaid arvamusi. Vana, hea, kindel element, mille hind küll kõigub, kuid päris väärtust ei kaota. Siiski olen selles osas veel väga skeptiline või äkki hoopis ebapädev. Siin minu küsimärgid ning tähelepanekud:
  1. Kuld tundub kuidagi üleliigne või mittesobiv lüli tänapäeva maailmamajanduse üldskeemis. Esiteks on väga vähesed valuutad tänapäeval veel seotud antud riigi omanduses oleva kulla kogusega. Tõsi, kuld on olnud aastatuhandeid tsviliseeritud maailmas ülimaks ja maksvaimaks vääringuks, kuid tänapäeval ei vorbita enam isegi mitte kullast münte (maksevahendi eesmärgil). Seetõttu tundub mulle kulla tähtsus maailma majanduse üldpildis kuidagi kokkuleppeline. Või olen ma millegist valesti aru saanud? (pilt: open2.net)
  2. Kullal on pigem esteetiline kui praktiline väärtus, mis teeb ka tema tegeliku väärtuse (eriti just rasketel aegadel) minu jaoks küsitavaks. Külastades oma kodulinna muuseumis ajutist väljapanekut tänapäeva Gruusia, kunagise Kreeka impeeriumi aladelt leitud meeletutes kogustes kullast elutähtsatest esemetest ja sõjariistadest, võis jääda muidugi teine mulje :))), kuid tänapäeval on veel kullal kui 100% praktilisel materjalil suhteliselt kitsas kasutusala. Ma ei tea, kas televiisorites veel kasutatakse mini kogust kulda? ja hambaarstid vist ka enam kuldhambaid ei paigalda eriti...
    Ilus ja romantline - kas siis valge, kollane või suisa punane - kuld endiselt veel on ja kulla luksuskauba staatus niipea ilmselt ka ei kao - vähemalt mitte tänaste investeerijate eluajal. Kes seda teab, mis paarisaja aasta pärast inimese jaoks ilus on...
Viimaseid argumente arvesse võttes võiks ju investeerida ka mistahes teise väärismetalli või -kivisse, näiteks teemantitesse.

Teisisõnu: Mehed ostke oma naistele teemanteid ja kulda - aeglane, kuid
arukas investeering!(???) Muidugi tuleb sellisel juhul rõhku panna ka suhte/abielu püsimajäämisele või siis teha enne üks korralik varajagamise leping ;) (pilt: sheknows.com)


Aga tõsiselt ... kui kulda investeerimisele leidub mõni sügavam argument, kui need mida siiani kuulnud olen, siis loodan selle õige pea kindlasti välja selgitada ;)

1 kommentaar:

  1. Kuld on peenelektroonikatööstuses vägagi hinnatud ja asendamatu materjal. Eriti väga suurt täpsust nõudvate masinate, näiteks meditsiinitehnika juures. Nii et praktikas on sel kasutust küll ja küll.
    Ma arvan, et ka ehetena jääb kuld siiski universaalselt väärtuslikuks, sest on seda olnud väga ammusest ajast ja midagi paremat ei ole keegi maa seest välja suutnud õngitseda. Kulla teeb väärtuslikuks just see, et seda on nii vähe. Kogu maailma (leitud) kuld kokku on tegelikult vähem kui 10 kuupmeetrit ja tõenäolisel eeldusel, et kohe-kohe hirmus suurt kullasoont ei leita, jääb see veel mõneks ajaks nii ning kuld üsna asendamatuks metalliks.

    VastaKustuta