1/20/2009

Kes on süüdi?

Riik?
Fondimaaklerid?
Pangad?

Inimene ise?

Tuli tuju teha väike skeem:
(taustaks peaks kujutlema veel juurde maailmamajanduse: nafta hind, aktsiad, sõjad, katasroofid, vastavalt siis kas buum või majanduskriis teistes riikides jne)

Niisiis...kes siis on ikkagi süüdi?

Riik? - jah, kuna lasi sellel "läbul" sinisilmselt jätkuda, omades sanktsioneerivaid vahendeid, ei kasutanud neid!

Maaklerid? - jah, kuna soovitasid klientidele investeerida aktsiatesse, endal "meri põlvini" ja "homme tulgu või veeuputus" suhtumisega, kuigi nemad ju vaid lihtsurelikud, siis võib ju aru saada, sest ahnus on nii inimlik omadus.

Pangad?
- jah, ja kuidas veel! Lasid lollikestel laenata ja tunda end kinnisvara omanikena - mis on kõik vaid illusioon. Võin julgelt väita, et:
laenu anti kõigile, kes vastasid ´homo sapiens´ liigitunnustele. Sealjuures laenuhaldurid moonutasid laenusaajate (koostöös kinnisvara müüjate-hindajatega) andmeid, et iga hinnaga kliendile soovitud laen välja maksta. Laenuhalduritel, kes siis panga rahaga laveerisid (nagu olnuks see nende isiklik raha) oli enamasti ebapiisav arusaam laenuraha ringlusest üldse. Omast arust Robin Hoodid, kes: "mida rohkem laene suudan inimestele välja võidelda, seda parem töötaja olen", tegid kõik õnnelikult uue kodu "omanikeks". Ja pangad muudkui võitsid intresse.
Loomulikult on süüdi pangaisad, kes sellisel süsteemil toimida lasid oma silme all!


Kahju on inimestest, kes end lollitada lasid (nii pankade kui maaklerite poolt), kahju on ka ausatest ettevõtjatest, kuid absoluutselt ei ole kahju pangajuhtidest! Minu meelest on veel liiga vähe neid häbipostis näha olnud ... seda nii Eestis kui mujal.


Ja kokkuvõttes, et nüüd see meie laenuläbu Skandinaavia pankadele kalliks maksma läheb ... kas peaks neile kaasatundma? Ei! Kes keelas neil rohkem kontrollida, mis nende rahaga tehakse?
"Usalda, aga kontrolli!"

Kas me ikka kõik peame elama nn "oma" elamispinnal? Kas üürimine teeb inimesest tõepoolest roti? Mujal maailmas on siis enamik haritlasi ja eestlastest kordades rohkem teenivad inimesed ikka tõelised rotid :) Mnjaa...

4 kommentaari:

  1. Nii otseselt ei saa ühegi isiku peale küll näpuga näidata, kuid eks see kriis tekkis ka kui lumepalliefekt. Kindlasti oli rumalaid inimesi, keda paljud kuulama sattusid. Vähe oli neid, kes suutsid nö. kaine pea säilitada, sest tormati ju mõtlemata. Ise pean kõige suuremateks süüdlasteks kommertspanku, sest ainult nemad said kapitalivoolu täielikult kontrollida. Keskpangad said ainult omapoolseid meetmeid kasutada, mis minu arust siiamaani kipuvad kuidagi hambutud olema. Lisaks andsid kommertspangad ka nii kergekäeliselt laene, sest anti ka ju "NINJA" laene ehk "No Job, No Assets, No Income". Kindlasti on praeguse kriisi ajal võitjad mitte suurinstitutsioonid, vaid need üksikisikud, kes suutsid säilitada külma pea ega tormanud kõigi teistega kaasa.

    VastaKustuta
  2. Nõustun täiesti Raineriga, et kõik toimub ikka mitme faktori koostööl. Üksainus institutsioon või selle eestvedajad nii mastaapset kriisi ei saa vallandada. Just just, nn. kommertspangad, sms-laenu pakkujad ja muud sellised Ninja (hea lühend!) krediidiasutused aitasid omalt poolt kindlasti ikka kõvasti olukorra tekkimisele kaasa, kuid ma kahjuks konkreetseid näiteid tean eelkõige just keskpanga poolt reguleeritavate pankade kohta.
    Ei tea, kuivõrd see kaine pea säilitanugi võitja on, juhul kui töökohast ilma jääb tänu valitsevale olukorrale, kuid see õnneks siiski ei puuduta päris kõiki :)

    VastaKustuta
  3. Well ... nagu Eestis kombeks öelda, ka selle rahvusvahelise finatskriisi tekitas Ansip :)
    Nali naljaks.
    Esiteks: aga ma arvan, et Eesti õnnetus on selles, et meie mull lõhkes samal ajal globaalsete finantsturgude mulliga.
    Teiseks: See kriis mõjub eestimaalastele väga kainestavalt ja toob inimesed taas maa peale;)

    VastaKustuta
  4. Mina olen süüdi, et mul halvasti läks. Õppida on vaja. Kõik on ise süüdi kui ei suuda õppida jne.
    Firmad, pangad ja fondid koosnevad ju ka inimestest. :)

    VastaKustuta