3/02/2009

Stiili-IQ: Kuidas riietuda arukalt?


Mulje, mida me endast jätame ehk imidž, on osa igaühe identiteedist ja samuti võimas relv kommunikatsiooniprotsessides (märkus: füüsiline mitte virtuaalne kommunikatsioon). Eriti võimas on esmamulje, kuid ka kõik järgnevad kontaktid kui ka lõppvaatus. Viimane kontakt süübib mällu pea sama tugevalt kui esmakontakt.
Kuidas riietuda arukalt? Teisisõnu, kuidas võtta sellelt abivahendilt maksimum, et saavutada edu igapäevastes pisikestes ja suuremates protsessides:
-  riietudes vastavalt olukorrale (smart), ajale, eesmärkidele.
-  riietudes ennetades suhtluspartneri(te) "ootusi" - mõjudes vastaspoole alateadvusele tema enese teadmata.
- riietudes isikupäraselt ehk oma käekirjaga (siganture style), esitada endale küsimus: "Milline on minu signature style?" ning viimase abil suhtluspartneri mällu süübides!

Kuidas selle kõigega kiirelt ja targalt hakkama saada, teades, et ei ole ju arukas kulutada ülemäära aega, energiat ja raha riietuse kui suhteliselt triviaalse teema üle järelemõtlemise peale. Aeg teatavasti ju = raha (informatsiooni laekumine + effektiivne planeerimine + teha jõudmine). 

Naised, kes naudivad šoppamist kulutavad niikuinii riietusele liiga palju aega ja raha. Asja positiivne külg on see, et šoppamine mõjub nende hingele tervendavalt, kuigi lühiajaliselt. Pikemas perspektiivis mõjub "tervendav" šoppamine siiski pigem hinge laostavalt. Isegi siis, kui on piiramatutes kogustes aega ning raha.
Nüüd võite muidugi öelda: "Look who´s talking!" ...kuid uskuge mind: "Seda enam, et ma naudin kohutavalt šoppamist, tean ma eriti hästi, millest ma räägin!"

Mulle meeldib mõiste moe-IQ (inglise keeles kõlab veel paremini Fashion IQ), kuigi õigem oleks vist hoopis väljend stiili-IQ, kuna mood ju muutub ajas, stiil on midagi pisut püsivamat. Siin on mõned minu isiklikud nõuanded oma stiili-IQ arendamiseks ja arukaks enese presenteerimiseks:

1. Rõhuta riietusega oma tugevaid külgi. 
Näide: Ära kanna kärtspunast, isegi kui see hetke kuumim värv on, kui su ilme kahvatub selle taustal.

2. Võta aega mõtlemiseks.
Puhkepausidel, enne hommikul voodist tõusmist või õhtul enne uinumist - niisamuti kui mõtled läbi päevaplaani või korrastad mõtteid - mõtle valmis kapis olevatest esemetest hästi sobivad kombinatsioonid ja erilisteks hetkedeks nn "power kombinatsioonid", et hommikul kiirustades haarates garderoobi järele mitte spontaanselt "ämbrisse astuda"!

3. Analüüsi möödunud olukordi ehk dress to win.
Pane tähele, millised kombinatsioonid on nn "õnnetoovad" ja millised pigem mitte. Kindlasti oled märganud, et teatud outfit´is oled olnud edukam - siin pole mitte tegemist niivõrd ebausuga, vaid sellega, millist mõju oled koostöös oma riietusega (sh. meik, soeng jms) suhtluspartneri(te) alateadvusele avaldunud. 

Pildil (DailyMail.co/uk) stiilsed ja võidukad Oscari võitjad 2009: Freida Pinto (parim film) ja Kate Winslet (parim naisosatäitja).

4. Kopeeri.
Kõlab labaselt, kuid kui endal mõistus otsas, pole tihtipeale paha näpata ideid eeskujudelt ehk väikestviisi kopeerida endaga sama tüüpi või sarnast staari, kelle stiil sind ühtalsi ka inspireerib. Mitte mingil juhul aga ära kopeeri kedagi, kelle moodi tahaksid olla, kuid ilmselgelt ei ole!

5. Jää iseendaks!
Mitte kunagi ära riietu vaid vastavalt ühiskonna ootustele, tundes end seejuures kui mingi võõrkeha või kui riietus tundub justkui mõne kehaosa implantaat, mida su organism üritab ära tõugata :D
Näide: ma vihkan kübaraid ja ei kujuta ette, mismoodi käituksin, kui etikett (näiteks Baden-Badeni hobuste võiduajamisel) seda nõuab. Ilmselt ma lahendaksin olukorra mõne muu peakattega, milles ma end veidi rohkem iseendana tunneksin, kuid siiski kellegi au riivaks.

Sakslastel on vanasõna: Kleider machen Leute! Otsetõlkes: Riided teevad inimesed! See on vaieldav, kuid siiski kellegi poolt kunagi väga tabavalt öeldud. Kuigi välimust ei tohiks ületähtsustada, me siiski ju määratleme end oma välise imidži läbi. Välimus peegeldab inimese sisemust: milline ta on isiksusena ja millisena ta tahab, et teda nähakse ja mõistetakse ümbritseva kontekstis.









1 kommentaar:

  1. Head päeva,

    Oleme seaduslik ja usaldusväärne raha laenuandja. Laename raha inimestele, kes vajavad rahalist toetust, anname laene inimestele, kellel on halb krediit või kellel on raha vaja, et nad saaksid investeerida äritegevustesse. Nii et otsite kiiret laenu? Teil ei pea muretsema, kuna olete õiges kohas, kus pakume laene madala intressimääraga 2%, nii et kui teil on vaja laenu, mida peaksite lihtsalt võtma meiega selle e-posti aadressi kaudu: mobilfunding1999@gmail.com

    LOANI KASUTAMISE TEAVE, MIDA TEIE VAJALIK ...

    1) täisnimed: ............
    2) Sugu: .................
    3) Vanus: ........................
    4) Riik: .................
    5) telefoninumber: ........
    6) Amet: ..............
    7) Kuu sissetulek: ......
    8) Nõutav laenusumma: .....
    9) Laenu tähtaeg: ...............
    10) Laenu eesmärk: ...........

    Tänan

    VastaKustuta